Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) TCG Anadolu, sabahın erken saatlerinde İzmir Limanı’na yanaştı. Basın turu ile TCG Anadolu’nun belirlenen alanları içeriden görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Tuzla’da düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen TCG Anadolu, sabahın erken saatlerinde İzmir Alsancak Limanı’na yanaştı. Basın turunda tanklar, zırhlı araçlar, zırhlı personel taşıyıcı gibi amfibi araçların yer aldığı ağır araç güvertesi, dört adet LCM mekanize çıkarma aracın bulunduğu havuz güvertesi ve aynı anda 6 helikopterin veya dikey iniş kalkış özelliğine sahip hava araçlarının konuşlanabileceği uçuş güvertesi ile zırhlı amfibi hücum aracı ve Altay tankı görüntülendi. Uçuş güvertesinde, Bayraktar TB3 ve Bayraktar Kızıl Elma ilgi çekti. TCG Anadolu, bugün saat 12.00-18.00 arası ziyaretçilere açık olacak. İzmir’de kaç gün bulunacağı henüz belli olmayan geminin, yarın ve diğer günler ise 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacağı bildirildi.

TCG Anadolu
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı TCG Anadolu; 230 metre uzunluk, 32 metre genişlik ve 9 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip. Uçuş güvertesinin yer aldığı gemiye aynı anda 6 helikopter iniş ve kalkış yaparken, SİHA’lar da konuşlanabiliyor. Bin 200 askeri personelin bulunduğu TCG Anadolu’da, 30 yataklı hastane ve 2 ameliyathane yer alıyor. TCG Anadolu, amfibi harekat ve hava harekatı başta olmak üzere insani yardım ve kontrol gemisi görevlerinde de kullanılabilecek. 27 bin 500 ton deplasmanı ile Türk donanmasının en büyük savaş gemisi olma özelliğine sahip gemide 11 güverte, 6 stoplu uçuş platformu, hangar, hafif ve ağır güvertelerine 4 mekanize çıkarma gemisi konuşlanabilecek havuz bulunuyor. Askeri gemi, ağır ve hafif araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), 15 römork ve 33 muhtelif araç taşıyabilme özelliğine sahip. TCG Anadolu, gemi yakıt ikmali yapmaksızın Türkiye’den Japonya’ya ya da Avusturalya’ya intikal edebiliyor.